cof
cof

Σ Υ Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο

Μία μικρή επιλογή

από τη μακρά ιστορία

της ερωτικής επιστολογραφίας.

 

της Λεωνής Π. Θανασούλα

 

Το σαλόνι του ζεύγους Κατακουζηνού μοιάζει ιδανικός τόπος φιλοξενίας της ιδιαίτερης παράστασης με τίτλο Σ Υ Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Μία μικρή επιλογή

από τη μακρά ιστορία της ερωτικής επιστολογραφίας. Εκεί που πάντα κατοικούσε ο έρωτας, οι τέχνες και τα γράμματα δύο ηθοποιοί και ένας συνθέτης φωτίζουν με τον δικό τους τρόπο την ερωτική αλληλογραφία καλλιτεχνών και ποιητών. Ήχοι ραδιοφώνου, ραδιοκυμάτων, πλήκτρων γραφομηχανής,sdr

sdr

κλασική μουσική, συνδέονται ευρηματικά με τον ερωτικό λόγο. Φωνές που εναλλάσσονται, πρόσωπα που αναδύονται, ζωές που περιπλέκονται η μία μέσα στην άλλη. Προσμονή, η αιώνια αγάπη, η ζήλια, η αφοσίωση, οι στιγμές της κοινής ζωής, ο φόβος του θανάτου, της απώλειας του αγαπημένου, η αγωνία του έρωτα πολιορκούν την ψυχή του θεατή σε χρόνο ελάχιστο, με την εγγύτητα που προσφέρει ο χώρος.

Dylan Thomas, Εγγονόπουλος, Καμύ, Καρυωτάκης, Σεφέρης, Πολυδούρη, Όσκαρ Ουάιλντ, Αναίς Νιν, Καρούζος, Εμπειρίκος, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ναπολέων, συναντώνται στις επαλληλίες της ευρηματικής αφήγησης, χάνουν για στιγμές την ιστορικότητά τους και γίνονται συναίσθημα. Το Γράμμα στη Ντ. του Αντρέ Γκορζ διατρέχει την παράσταση από την αρχή ως το τέλος ως κύριο δραματικό στοιχείο.

Οι δημιουργοί της παράστασης επιλέγουν να ξεδιπλώσουν τις προσωπικές εξομολογήσεις των αλληλογράφων στο φως του απογεύματος. Ζητούμενό τους δεν είναι η συνθήκη του έρωτα με τις παραμορφώσεις της νύχτας, όπως λένε. Λάτρεις της ανάγνωσης, εξερευνούν το ερωτικό συναίσθημα μέσα από την επιστολογραφία και τις συνθήκες της. Επίκεντρο της επιτελεστικής τους αναζήτησης είναι ο χρόνος, η διαφορετική χρήση και αίσθηση του χρόνου ως χαρακτηριστικό της επιστολογραφίας. Ο χρόνος επώασης του κειμένου, ο χρόνος συγγραφής και αποστολής της επιστολής, ο χρόνος που μεσολαβεί για την απάντηση αναφαίνεται ως άυλο κειμήλιο στον αντίποδα της σημερινής ακαριαίας επικοινωνίας που προσφέρει η τεχνολογία. Θεωρούν τόσο τη δυτική κλασσική μουσική που συνοδεύει την παράσταση όσο και την ερωτική αλληλογραφία νεκρές, και επιχειρούν ένα είδος τυμβωρυχίας σε ένα αστικό σαλόνι, συμβολικό χώρο πνευματικής και κοινωνικής εξέλιξης.

Το Σ Υ Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο είναι μία ωδή στα ανεπίδοτα, μύχια συναισθήματά μας που περιμένουν έκφραση.

 

Συντελεστές:

Άρης Μπαλής, ηθοποιός

Κορνήλιος Σελαμσής, συνθέτης

Παναγιώτης Εξαρχέας, ηθοποιός

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed