Παρουσίαση τιμητικού τόμου για τον Στέφανο Γερουλάνο

 

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη ο τιμητικός τόμος με τίτλο ΣΤΕΦΑΝΟΣ για τον Στέφανο Γερουλάνο, σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στον Άγγελο Δεληβοριά, ο οποίος είχε την πρώτη ιδέα για την έκδοσή του. Τριανταπέντε επιστήμονες κυρίως από τους τομείς της ιατρικής, της ιστορίας και της αρχαιολογίας προσέφεραν τις μελέτες τους για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού τόμου, μία σημαντική πηγή άμεσης και έμμεσης βιογράφησης και οικογενειακής ιστορίας. Τον τόμο επιμελήθηκαν ο Αγαμέμνων Τσελίκας και η Λεωνή Π. Θανασούλα, η οποία σχεδίασε και το κόσμημα του εξωφύλλου.

Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης, πρ. καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος Δ.Κ.Ε. του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω, Έδρα Ιατρικής, Παγκοσμίου Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών (Cambridge MA) Αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Ιστορίας των Επιστημών (Bruxelles), Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελληνίου Εταιρείας Ιστορίας Ιατρικής είναι μερικοί από τους δεκάδες τίτλους που απέκτησε ο τιμώμενος στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Στην ιατρική διεθνώς έγινε γνωστός κυρίως με τις εργασίες του πάνω στις χειρουργικές λοιμώξεις και του περιορισμού των αντιβιοτικών στη Χειρουργική. Με τις εργασίες του στο πεδίο της Ηθικής & Δεοντολογίας και ιδίως πάνω στην Ευθανασία υπήρξε καταλυτικός οδηγός στην αλλαγή της νομοθεσίας στην Ελβετία, πρώτη χώρα που αποποινικοποίησε την επονομαζόμενη σήμερα «Παρηγορητική Θεραπεία». Μετά την εισβολή των Ρώσων στην Τσεχοσλοβακία (1968), ως αντίδραση στον ολοκληρωτισμό, ίδρυσε μαζί με τρείς φίλους το Engadiner Κollegium, ένα διεπιστημονικό Κολλέγιο (ιατρών, φιλοσόφων, θεολόγων, καλλιτεχνών και οικονομολόγων) για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος συνυπέγραψε το αίτημα προς τον Ο.Η.Ε. για την απαγόρευση παντός είδους πόνου, είτε λόγω βασανιστηρίων, είτε λόγω ιατρικής ανεπάρκειας. Από τους θεμελιωτές του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, διετέλεσε πρώτος Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και Διευθυντής της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας.

Ο Στέφανος Γερουλάνος, ακολουθώντας την οικογενειακή του παράδοση, ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα και στον πολιτισμό. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εικαστική αποτύπωση ιατρικών θεμάτων επανειλημμένα εξέθεσε ιατρικά θέματα στους συνεδριακούς χώρους της Γερμανικής Χειρουργικής Εταιρείας, στο Μόναχο και το Βερολίνο. Μελετητής της Ιπποκρατικής Ιατρικής ίδρυσε το πρώτο Μουσείο Ιστορίας Ιατρικής στην Ελλάδα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Ιπποκρατικής Ιατρικής στην Κω, (έχοντας ήδη πραγματοποιήσει εκθέσεις για την παρουσίαση του θέματος στο ευρύ κοινό), ενώ συνέβαλε στη μεταλαμπάδευση Ιπποκρατικών Κήπων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Συγγραφέας του βιβλίου «Κ.Π. Καβάφης, Απόκρυφη Ιστορία», εισδύει στο καβαφικό σύμπαν, αναδεικνύοντας τα νομίσματα με τις προσωπογραφίες των ιστορικών προσώπων που αναφέρονται στην ποίηση του Αλεξανδρινού. Ένα από τα πρόσφατα επιτεύγματά του είναι η καίρια συμβολή του στην ίδρυση του Μουσείου Καραθεοδωρή, ως συνιδρυτής και πρόεδρος του σωματείου «Κληρονομιά Οικογενείας Καραθεοδωρή» στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδος.

Με αγάπη για τη κλασσική μουσική ίδρυσε τον «Σύλλογο Φίλων του Νέου Κουαρτέτου της Ζυρίχης», τον «Σύλλογο Φίλων Μουσικής Δωματίου», ενώ διετέλεσε πρόεδρος της «Ορχήστρας Νέων της Ελβετίας». Έχει εκδώσει 27 βιβλία, 30 κεφάλαια σε βιβλία, περισσότερες από 380 δημοσιεύσεις, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 850 διαλέξεις και εισηγήσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει τιμηθεί ως αντεπιστέλλον μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και της Ιταλικής Χειρουργικής Εταιρείας Έρευνας, ενώ έχει παρασημοφορηθεί με το Αργυρό Μετάλλιο από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, φέρει δε και τους Χρυσούς Σταυρούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου.

Για τον Στέφανο Γερουλάνο, έναν πραγματικά Homo Universalis της εποχής μας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στον πρόλογο του βιβλίου, ένα «Σε ευχαριστώ γιατρέ μου», από έναν ανώνυμο ασθενή όταν τον συναντά στον δρόμο, είναι ο πιο τιμητικός στέφανος.

Παρατίθενται στοιχεία από την οικογενειακή ιστορία του ιατρού Στέφανου Γερουλάνου, όπως τα επιμελήθηκε η Κλέα Σουγιουλτζόγλου, συντονίστρια της έκδοσης.

Ο παππούς του, Μαρίνος Γερουλάνος (1867-1960) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Ακαδημαϊκός, διετέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών (1940-41), αλλά και επί σαράντα χρόνια Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Δώρισε την γη όπου κτίστηκε η Αργυρούπολη και μέρος των Σουρμένων στους πρόσφυγες από τον Πόντο και στο τέλος της ζωής του την Κλινική του, που αποτέλεσε το Γερουλάνειο Ίδρυμα.

Ο πατέρας του Ιωάννης (1905-1993) υπήρξε γεωπόνος, πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμακίου και σχεδιαστής της σημερινής ρυμοτομίας της. Φανατικός φυσιολάτρης, αλλά και διεθνώς γνωστός αρχαιολόγος, επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βασιλείας. Η τεράστια συλλογή του βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Πειραιώς, όπου δυστυχώς εκτίθεται μόνο ένα μικρό μέρος. Η εκκλησία της Νέας Σμύρνης τον ανακήρυξε Μέγα Ευεργέτη της, καθώς εννέα εκκλησίες στέκονται πάνω σε οικόπεδα που δώρισε ο ίδιος.

Ο προ-πάππος της μητέρας του Δέσποινας Στρέιτ (1903-1972),  Αλέξανδρος Στρέιτ, έφθασε ως Φιλέλληνας το 1821 στην Ελλάδα, πολέμησε και έχασε το χέρι του στην μάχη της Χαλκίδας. Ο παππούς της, Στέφανος Στρέιτ (1837-1920), Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παντρεύτηκε την Βικτωρία Λόντου, κόρη του Ανδρέα Λόντου. Υπήρξε μακροχρόνιος  Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας (1896-1911), διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών το 1897 και έθεσε τις βάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από τις δύο καταστροφές του 1893 και 1897. Ο πατέρας της, Γεώργιος Στρέιτ (1868-1947), Νομικός, Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου, Ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Ακαδημίας, διετέλεσε Πρεσβευτής στη Βιέννη (1910-13), Υπουργός Εξωτερικών (1913-14) επί Ελ. Βενιζέλου, αλλά και στενός σύμβουλος του Βασιλέα Κωνσταντίνου, τον οποίο ακολούθησε και στις δύο εξορίες. Η μητέρα της, Ιουλία Καραθεοδωρή (1875-1941) ήταν η αδελφή του κορυφαίου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή (1873-1950), εγγονού του ομωνύμου Κωνσταντίνου (1802-1879), ο οποίος μαζί με τον θείο του Στέφανο Καραθεοδωρή (1789-1867) ίδρυσαν επί Σουλτάνου Μαχμούτ Β (1785-1808-1839) την Ιατρική Σχολή της Σχολής Πολέμου της Κωνσταντινούπολης, όπου και δίδαξαν επί σαράντα συνεχή έτη.

Ο τόμος εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ.

Ο Στέφανος Γερουλάνος στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed