«Θίασος Ποικιλιών»

Απόστολος Αλεξάκης. Θίασος ΠοικιλιώνΔεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος τίτλος για το βιβλίο της Ευγενίας Αλεξάκη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Τροπή. Πρόκειται για μια βιογραφία του πατέρα της συγγραφέως, σκιαγράφηση μιας προσωπικότητας μέσα από τα απομνημονεύματά του, τις λογοτεχνικές του απόπειρες, την ποίηση και τη ζωγραφική του. Ο Απόστολος Αλεξάκης γεννημένος στο Λαύριο το 1921, δικηγόρος στο επάγγελμα, έζησε ως πλάνητας τα παιδικά του χρόνια ως επί το πλείστον στην επαρχία, λόγω των μεταθέσεων του ειρηνοδίκη πατέρα του. Η αξία της ελληνικής υπαίθρου αποτελεί βασικό άξονα της φιλοσοφίας του και η επιστροφή σ’ αυτή ιδανικό και τρόπο μετουσίωσης της οδύνης του αποχωρισμού και της απώλειας που σημάδεψαν τη ζωή του.

Η Αλεξάκη – ιστορικός Τέχνης η ίδια – παρουσιάζοντας το έργο του πατέρα της σε μια ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση, εκπληρώνει το χρέος της προς τον πνευματικό άνθρωπο και τη δημιουργία του, καταφέρνοντας να λάβει τις απαραίτητες αποστάσεις. Διατηρεί τις ισορροπίες και χειρίζεται το υλικό με τρόπο που καθιστούν την ανάγνωση μια εμπειρία έντονη και ενδιαφέρουσα ως το τέλος.

Ο τίτλος προέρχεται από μια περιγραφή του Αλεξάκη για το Αιτωλικό του 1932, η συγγραφέας χαρακτηρίζει με αυτόν τον ίδιο τον Αλεξάκη και κάλλιστα ο χαρακτηρισμός μπορεί να αποδοθεί και στο βιβλίο με μια προσθήκη: Θίασος θαυμαστών ποικιλιών.

Λεωνή Θανασούλα